0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

*

Γιώργος Σαββίδης

Το βγάζουμε ή όχι ?
« - : Φεβρουάριος 12, 2010, 01:24:25 πμ »

Αφορμή για το γράψιμο αυτού του άρθρου είναι δυό φίλοι. Ο soter3gm που έριξε πρώτος την ιδέα σε μια μοτοβόλτα και ο Γ. Σαββίδης που με “γαργάλησε”με τα σχόλιά του.
Το ενδιαφέρον αυτοτροφοδοτήθηκε όταν ψάχνοντας στο δίκτυο και στις online ιατρικές βιβλιοθήκες διαπίστωσα ότι οι μοτοσυκλετιστές και τα θέματα ασφάλειας/υγείας τους είναι μάλλον υποβαθμισμένα απ όλους.
Έτσι ενώ υπάρχουν δεκάδες μελέτες που δείχνουν πως πληρώνουν τον βαρύτερο φόρο σε ζωές λίγα ουσιαστικά γίνονται πάνω στα θέματα της ασφάλειας που τους αφορούν. Το θέμα “κράνος” βέβαια δεν αποτελεί εξαίρεση.
Πολλοί δεν γνωρίζουμε με ποιό τρόπο βοηθούμε ουσιαστικά τραυματία αναβάτη σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και περιοριζόμαστε απλά να περιμένουμε το 166.
(αντίστοιχο θέμα έχει ποσταριστεί παλιότερα και από τον ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=6487)

Το βγάζουμε ή όχι το κράνος σε τραυματία αναβάτη?

Παλιά διαφωνία που δυστυχώς ακόμα υπάρχει στους κύκλους των μοτοσυκλετιστών. Ας δούμε το γιατί.
Σε ενδεχόμενο τροχαίο δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) σε οποιοδήποτε σημείο της, έτσι είναι ευρύτατα διαδεδομένο το “μην μετακινείτε καθόλου τον τραυματία αναβάτη”. Ο κύριος φόβος, αν δεχτούμε ότι έχει μόνο κρανιοεγκεφαλική κάκωση, είναι η ύπαρξη καταγμάτων του αυχένα. Σε μια τέτοια περίπτωση κάθε απρόσεκτη κίνηση προκαλεί μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης στο σημείο του κατάγματος με αποτέλεσμα κάκωση του νωτιαίου μυελού. Οι συνέπειες από κάτι τέτοιο είναι παράλυση από το σημείο της βλάβης και κάτω, δηλαδή τετραπληγία (παράλυση χεριών-ποδιών) όταν μιλάμε για την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Εικόνα 1 ).



(Εικόνα 1: το βέλος δείχνει το σπασμένο αυχενικό σπόνδυλο που πιέζει το νωτιαίο μυελό-άσπρος κάθετος σχηματισμός- και σχεδόν τον κόβει)

Υπάρχει μάλιστα και κυκλοφορεί ειδικό αυτοκόλλητο stick για το κράνος για όποιον δεν θέλει να του το αφαιρούν σε ενδεχόμενο τροχαίο ανεκπαίδευτα άτομα! (Εικόνα 2)



(εικόνα 2)
Παρότι λογική λοιπόν η θεωρία της μή μετατόπισης του κεφαλιού τραυματία-αναβάτη, στην πράξη είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Το σημαντικότερο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πρωτίστως η επιβίωση του αναβάτη και αυτό σημαίνει την εξασφάλιση:

ελεύθερων αεραγωγών -στόμα,τραχεία- από αίματα, σπασμένα δόντια και εμετούς
κανονικής αναπνοής
κυκλοφορίας αίματος (διατήρηση καρδιακής λειτουργίας, σταμάτημα αιμορραγίας)


Επομένως σε έναν τραυματισμένο αναβάτη που πρέπει να εφαρμοσθεί μάσκα οξυγόνου ή να αναρροφήσει κανείς ότι φράσει το στόμα και την τραχεία του για να πάρει αέρα ή χρειάζεται να γίνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόννηση (το “φιλί της ζωής”) γιατί είναι σε κώμα και δεν αναπνέει, πρέπει να αφαιρείται το κράνος!
Κάποιοι υποστηρίζουν οτι σε αναβάτη με καλή επικοινωνία και πόνο στον αυχένα (άρα υπόνοια κατάγματος) το ίδιο το κράνος βοηθά στην σταθεροποίηση της ΣΣ και άρα να μην αφαιρείται. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή όμως, αν στριφογυρνά το κεφάλι του πχ από πόνο και δεν μένει ακίνητος πάλι διατρέχει τον κίνδυνο αναπηρίας ακόμα και με κράνος.
Άρα μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα η ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά θα απασχολήσει αφού πρώτα εξασφαλιστεί η επιβίωση του αναβάτη.
Με αυτό σαν πρωτεύοντα στόχο έχουν εκδοθεί επίσημες οδηγίες για την ασφαλή αφαίρεση του κράνους σε κάθε σπόρ. Τα περισσότερα δεδομένα αφορούν.. τους αθλητές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου!! Όχι παράξενο αν σκεφτούμε οτι εκεί τα ατυχήματα αφορούν ένα δημοφιλέστατο άθλημα, πλούσια αμοιβόμενους αθλητές και συμβαίνουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες! Έστω κι έτσι όμως ωφεληθήκανε έμμεσα και οι αναβάτες μοτοσυκλέτας..


Οι οδηγίες λοιπόν της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας ήδη εδώ και 13 χρόνια (Απρίλης 1997) περιγράφουν διεξοδικά την ασφαλή αφαίρεση του κράνους η οποία προυποθέτει την καλή συνεργασία 2 ατόμων (διασώστες) σε 7 στάδια:
Ο ένας διασώστης πηγαίνει πίσω από τον αναβάτη και σταθεροποιεί το κεφάλι κρατώντας το ευθειασμένο από την κάτω γνάθο, ώστε αν το λουρί είναι χαλαρό ή λυτό να μην του γλυστρίσει το κεφάλι

Ο δεύτερος διασώστης πρώτα ανοίγει τη ζελατίνα και βγάζει τα γυαλιά, αν φοράει, του αναβάτη. Κατόπιν λύνει ή κόβει το λουρί του κράνους (αν προσπαθήσει κανείς να βγάλει δεμένο κράνος κάνει μεγαλύτερο κακό!)

Στη συνέχεια ο δεύτερος διασώστης αναλαμβάνει τη σταθεροποίηση του κεφαλιού από τον πρώτο βάζοντας το αριστερό χέρι πίσω, στην ινιακή περιοχή του κρανίου του αναβάτη, ενώ με το δεξί σταθεροποιεί το σαγόνι. Έτσι τώρα είναι εκείνος υπεύθυνος για τη σωστή ακινητοποίηση του κεφαλιού.

Ο πρώτος διασώστης που βρίσκεται πίσω από το κεφάλι του αναβάτη αρχίζει να αφαιρεί προσεκτικά το κράνος πιάνοντάς το από τα δύο πλάγια στα σημεία που είναι οι ιμάντες του και μάλιστα ανοίγοντάς το προς τα έξω ώστε να απελευθερώσει τα αυτιά. Προσοχή στα κράνη που είναι ανοιγόμενα! Εκείνα “πιάνουν” πιο χαμηλά στο σαγόνι και για να αφαιρεθούν πρέπει πρώτα να ανασηκώσουμε το κάτω μέρος τους, αλλιώς κάνουμε ζημιά!

Όσο ο πρώτος διασώστης αφαιρεί το κράνος ο δεύτερος στηρίζει καλύτερα το κεφάλι ώστε να μην μετακινηθεί αριστερά-δεξιά ούτε να πέσει προς τα πίσω. Το κεφάλι δεν πρέπει να ακουμπά στο έδαφος γιατί τότε είναι σε υπερέκταση!

Αφού αφαιρέσει το κράνος ο πρώτος διασώστης βάζει τα δυό του χέρια ώστε οι παλάμες να καλύπτουν τα αυτιά και με τα δάχτυλα να στηρίζει το σαγόνι του αναβάτη και τον αυχένα του.

Ο πρώτος διασώστης έχει πλέον αναλάβει εξ΄ολοκλήρου τη σταθεροποίηση του κεφαλιού με τα δυό του χέρια αλλά και με το να φέρει τα γόνατά του κάτω από το κεφάλι του αναβάτη σαν υποστήριγμα. Ο δεύτερος διασώστης αναλαμβάνει την τοποθέτηση του αυχενικού κολλάρου (αν υπάρχει) ή ενός ρούχου κάτω από τον αυχένα του αναβάτη ώστε να κρατά το κεφάλι σταθεροποιημένο.


Εδώ μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο video με τον σωστό τρόπο αφαίρεσης που περιγράψαμε πιό πριν


Κι εδώ μπορείτε να δείτε τα λάθη όταν αφαιρείται το κράνος


Ετσι στη χώρα του παραλόγου Αμερική, ενώ δεν έχουν ακόμα επιβάλλει υποχρεωτικά το κράνος σε 23 πολιτείες, επιβάλλουν πλέον στους αγωνιζόμενους ειδικά στο ΜΧ να φοράνε κράνη που έχουν ειδικό μηχανισμό για να αφαιρείται εύκολα.
Δείτε λοιπόν:
1. Τη λύση της ARAI με κράνη που φέρουν ειδική εσωτερική επένδυση που βοηθάει στη σωστή αφαίρεσή τους:


 2. Τη λύση της shockdoctor με μικρή αντλία αέρα που μπαίνει σαν αξεσουάρ σε όλα τα κράνη, ώστε να αφαιρείται εύκολα και σωστά!
http://vodpod.com/watch/1990041-shoc...t-eject-system

Γνώμη μου βέβαια αλλά για την ώρα τα κράνη μας είναι λίγο αρχαία τεχνολογικά! πιο κοντά στο "καλύπτω" και λιγότερο στο "προστατεύω". Όσο υπάρχει όμως η ανάγκη για προστασία των αναβατών και η συνεργασία διαφόρων επιστημόνων θα βλέπουμε όλο και μεγαλύτερες προόδους στο θέμα. Και αν σκεφτείτε πως σήμερα δοκιμάζονται κράνη με αερόσακκο στον αυχένα που φουσκώνει αυτόματα σε πτώση ή με.. ψυκτικούς μηχανισμούς για την πρώιμη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού οιδήματος ήδη από τη στιγμή του ατυχήματος..


..τότε πιθανά στο μέλλον να μπορούμε να αγοράσουμε το κράνος που θα είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να τροποποιεί ακαριαία τη μοριακή δομή των υλικών του ανάλογα με τη σφοδρότητα του χτυπήματος για να προφυλάξει τον εγκέφαλο, να αναλαμβάνει να σταματά το εγκεφαλικό οίδημα, να ειδοποιεί τροχαία και ΕΚΑΒ ότι τράκαρε ο αναβάτης του, να δίνει τις συντεταγμένες του μέσω GPS, να στέλνει στο κοντινότερο νοσοκομείο την ομάδα αίματός του και δεδομένα της εγκεφαλικής του λειτουργίας ώστε να ετοιμάζονται οι αντίστοιχες ειδικότητες!
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή επιστημονική πρόοδος, τι λέτε??

Καλές γιορτές και γερά κεφάλια για όλους!
Νότης
ΥΓ: Είναι αυτονόητο πως γίνεται δεκτή κάθε παρατήρηση, διόρθωση ή επισήμανση!

ΠΗΓΗ www.gsforum.gr





*

Αποσυνδεδεμένος 7Gibernau

  • *****
  • 575
  • Φύλο: Άντρας
  • Αντιδράσεις: +2
Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #1 - : Φεβρουάριος 12, 2010, 02:19:57 πμ »
συμφωνω και διαφωνω ταυτοχρονα.....
αν ειναι να γινει απο εκπεδευμενα ατομα καλο θα ειναι να γινει
ο πατερας μου εχει δει να βγαζουν κρανος μετα απο πτωση και να ανοιγει το κεφαλι στα δυο σαν καρπουζι...
ο λογος που διαφωνω βασικα ειναι,οτι πολλοι απο μας δεν θα εχουμετην ψυχρεμια που απαιτει μια τετοια ενεργεια για να την εκτελεσουμε σωστα.
το θυμα πολυ πιθανον να ειναι καποιος γνωστος μας και αυτο ειναι που κανει τη γη να χαθει κατω απο τα ποδια μας.μου εχει τυχει πριν 4 χρονια....
μονο το λουρακι του κρανους κοψαμε για να μπορουσε το θυμα να αναπνεει πιο ελευθερα.
στο παρελθον εχουν κατηγορηθει ατομα,που προσπαθησαν να βοηθησουν,για ανεπανορθοτες βλαβες η ακομα και το θανατο θυματος τροχαιου λογο του οτι προσπαθησαν απλα  να βοηθησουν....
καθε παραθεση,αντιπαραθεση στα γραφομενα μου δεκτη

μακαρι να ειχαμε τη βασικη εκπεδευση να το κανουμε σωστα.
επαναλαμβανω ομως....αν το θυμα ειναι φιλος,λογο του πανικου,μονο τραυματισμο η ακομα και θανατο θα προκαλεσουμε.

κατατοπιστικοτατα τα βιντεο γιωργο
[Υπογραφη]

miss you baby.....

*

Αποσυνδεδεμένος MakisRC51

  • *******
  • 1164
  • Φύλο: Άντρας
  • Δεν καταλαβαίνω τι τις θέλουμε τις ευθείες........
  • Αντιδράσεις: +14
Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #2 - : Φεβρουάριος 12, 2010, 09:39:43 πμ »
συμφωνω και διαφωνω ταυτοχρονα.....
αν ειναι να γινει απο εκπεδευμενα ατομα καλο θα ειναι να γινει
ο πατερας μου εχει δει να βγαζουν κρανος μετα απο πτωση και να ανοιγει το κεφαλι στα δυο σαν καρπουζι...
ο λογος που διαφωνω βασικα ειναι,οτι πολλοι απο μας δεν θα εχουμετην ψυχρεμια που απαιτει μια τετοια ενεργεια για να την εκτελεσουμε σωστα.
το θυμα πολυ πιθανον να ειναι καποιος γνωστος μας και αυτο ειναι που κανει τη γη να χαθει κατω απο τα ποδια μας.μου εχει τυχει πριν 4 χρονια....
μονο το λουρακι του κρανους κοψαμε για να μπορουσε το θυμα να αναπνεει πιο ελευθερα.
στο παρελθον εχουν κατηγορηθει ατομα,που προσπαθησαν να βοηθησουν,για ανεπανορθοτες βλαβες η ακομα και το θανατο θυματος τροχαιου λογο του οτι προσπαθησαν απλα  να βοηθησουν....
καθε παραθεση,αντιπαραθεση στα γραφομενα μου δεκτη

μακαρι να ειχαμε τη βασικη εκπεδευση να το κανουμε σωστα.
επαναλαμβανω ομως....αν το θυμα ειναι φιλος,λογο του πανικου,μονο τραυματισμο η ακομα και θανατο θα προκαλεσουμε.

κατατοπιστικοτατα τα βιντεο γιωργο

+998  :kalo:

Αν δεν ξερεις ακριβως τι κανεις καλυτερα να μην το κανεις καθολου.Και να αποτρεψεις και το θυμα να το κανει μονο του (εχει γινει κι αυτο)

*

kompimen

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #3 - : Φεβρουάριος 12, 2010, 10:10:11 πμ »
εκτός από το ηθικό του θέματος υπάρχει και η νομική υπόσταση κοπέλια .

Αν δεν έχεις χαρτί που να λέει ότι έχεις ειδικευτεί (γιατρός ΕΚΑΒ, νοσηλευτής με εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες,κτλ) δεν δικαιούσαι να κάνεις τίποτα. Μπορεί ο ίδιος ο τραυματίας να σου κάνει μήνυση ακόμα και αν δεν έχει πάθει τίποτα, για έκθεση σε κίνδυνο!!!!


Το μόνο που δικαιούμαστε να κάνουμε είναι να βάλουμε σημάδια στο δρόμο και να πάρουμε τηλέφωνο.

*

Γιώργος Σαββίδης

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #4 - : Φεβρουάριος 13, 2010, 02:26:29 πμ »
φίλε Gibernau ! το ίδιο και εγώ , συμφωνώ και διαφωνώ ταυτόχρονα........

Αλλά δεν έχω την γνώση και τις εμπειρίες του συγγραφεα σε ιατρικά θέματα …………
Το θέμα ξεκίνησε μέσα από ένα θρεντ σχετικό με τα κράνη στο αδελφικό φόρουμ! Αρχικά δεν γνώριζα ότι είναι γιατρός σε εντατική μονάδα! Μέσα από τον διάλογο έβλεπα ότι είχε ιδιαίτερες γνώσεις σε κάποια θέματα και άρχισα να τον ξύνω και όχι να τον γαργαλάω όπως έγραψε ……με την επιμονή να ξύνω και με την παρότρυνση άλλων φίλων των πείσαμε να γράψει δυο λόγια ! και χαίρομαι που τα έγραψε !

Έχετε δίκιο ότι είναι μεγάλο το ρίσκο ……αλλά εγώ προσωπικά αν βρεθώ σε τέτοια κατάσταση και χρειαστεί να κάνω κάτι θα το κάνω και ας μην είμαι γιατρός η κάποιος που έχει εκπαιδευτεί ……..πείτε ότι το χρωστώ στο φίλο Δημολιανη που παρόλο που γνωριζόμασταν ελάχιστα! όταν αντιλήφθηκε ότι μετά από την πτώση που είχα με την μηχανή μου δεν ανάπνεα…… αμέσως με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ζήτησε από φίλους να τον βοηθήσουν για να μου δώσει τις πρώτες βοήθειες !!! Το ατύχημα έγινε πριν 33χρονια στην πίστα MX του Μαραθώνα .

Σήμερα σίγουρα δεν θα ήμουν εδώ να γράφω αν περίμεναν οι συναθλητές μου το 166 να έρθει …….

Δεν θέλω να ενθαρρύνω κανέναν να κάνει κάτι ……ούτε να περάσω το μήνυμα ότι αυτό είναι το σωστό …..αυτό που ήθελα μόνο με την αναδημοσίευση , είναι να το διαβάσετε για να γνωρίζεται ……και εύχομαι να είναι αχρείαστα σε όλους !!

Για όσους θέλουν να γνωρίζουν κάτι περισσότερο , έχω να συμπληρώσω κάτι ακόμα από τις εμπειρίες μου
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 σε φιλικό αγώνα ( Ελληνοβουλγαρικό MX ) στον φίλο και συναθλητή Ντον του γύρισε η γλώσσα από χτύπημα στο κεφάλι ! Σπάνιο ίσως σε ανθρώπους ! Παρόλο που κάποιοι έχουμε ακούσει ότι σε ζώα συμβαίνει συχνά όταν κοντράρονται χτυπώντας κατά μέτωπο τα κεφάλια τους ……Δυστυχώς όταν συνέβη στον Ντον  κανείς δεν αντιλήφθηκε από την ελληνική αποστολή τι είχε συμβεί στον φίλο μας ! Ευτυχώς για τον φίλο μας οι Βούλγαροι συναθλητές το αντιλήφθηκαν !!! και το σπουδαιότερο γνώριζαν πώς να ανοίξουν το στόμα του και να επαναφέρουν την γλώσσα στην σωστή θέση !!!

Προσωπικά πιστεύω ότι η εμπειρίες μας πρέπει να γράφονται να απαντιούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν για να μαθαίνουμε ……….

και εύχομαι να είναι αχρείαστα σε όλους μας …….. :)

Υς θα ενημερώσω τον φίλο Νότη για την αναδημοσίευση ……..και αν έχει ελεύθερο χρόνο και θέλει να μας πει κάτι ακόμα ……. θα το μεταφέρω και ακόμα καλλίτερα να τον πείσω να μας τα πει ο ίδιος
 

*

Αποσυνδεδεμένος apriliabikers.gr

  • *********
  • 17379
  • Αντιδράσεις: +16
Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #5 - : Φεβρουάριος 14, 2010, 05:50:51 μμ »
εξαιρετικά ενδιαφερον ποστ.. που βεβαια δεν οδηγεί σε καποια de facto λύση αλλά πρεπει να αναφερονται ολα τα παραπάνω...

Δυστυχώς (συμπεριλαμβανομένου εμού) κανεις μας δεν προσπαθει να παρακολουθησει / διοργανωσει / καποιο σεμινάριο...

Θα ελεγα πολλά μπορουν να γινουν απο Λέσχες και οργανισμους κτλ..

Επίσης σιγουρα προτιμουμε να δωσουμε 100-200-300 ευρω για ενα Riding School παρά 50 ευρω για συμμετοχη σε μια προβολή - ενημερωση - παρασταση....


*

ΒΑΣΙΛΗΣ

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #6 - : Φεβρουάριος 14, 2010, 05:57:42 μμ »
εξαιρετικά ενδιαφερον ποστ.. που βεβαια δεν οδηγεί σε καποια de facto λύση αλλά πρεπει να αναφερονται ολα τα παραπάνω...

Δυστυχώς (συμπεριλαμβανομένου εμού) κανεις μας δεν προσπαθει να παρακολουθησει / διοργανωσει / καποιο σεμινάριο...

Θα ελεγα πολλά μπορουν να γινουν απο Λέσχες και οργανισμους κτλ..

Επίσης σιγουρα προτιμουμε να δωσουμε 100-200-300 ευρω για ενα Riding School παρά 50 ευρω για συμμετοχη σε μια προβολή - ενημερωση - παρασταση....

 :kalo: :kalo:

*

Carduelis

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #7 - : Φεβρουάριος 19, 2010, 05:37:54 μμ »
[color=green]Να ευχαριστήσω αρχικά το φίλο Γιώργο Σαββίδη για την ευκαιρία που μου δίνει να πω τη γνώμη μου στην μοτοσυκλετιστική σας παρέα.
Το συγκεκριμένο ποστάρισμα ξεκίνησε από την παρατήρηση οτι ενώ ξοδεύουμε ατέλειωτες ώρες σε συζητήσεις αν πχ το Buzuki GS 1100 είναι πιό γρήγορο από το Tzutzuki KB 1100, ελάχιστο χρόνο αφιερώνουμε στα θέματα της ασφάλειάς  μας ως μοτοσυκλετιστές.
Στις παρατηρήσεις των φίλων που αφορούν την αφαίρεση του κράνους σε μοτοσυκλετιστή θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια:
1.Τι πρέπει να γίνεται. Εδώ δεν υπάρχουν ερωτηματικά από ιατρικής πλευράς. Ιδανικά το κράνος πρέπει να αφαιρείται στον τόπο του ατυχήματος με τον σωστό τρόπο και από εκπαιδευμένα άτομα. Στη συνέχεια να παραμένει σε τετοια θέση που όλη η σπονδυλική στήλη να είναι ευθειασμένη. Η μόνη περίπτωση που δικαιούται κανείς να αφήσει το κράνος στη θέση του είναι σε αναβάτη που έχει πλήρεις τις αισθήσεις του, αναπνέει φυσιολογικά και παραπονιέται για πόνο στον αυχένα. Εκεί επειδή είναι υπαρκτή η πιθανότητα κατάγματος στον αυχένα αλλά όμως ο αναβάτης δεν κινδυνεύει άμεσα, αφήνουμε το κράνος στη θέση του για να αφαιρεθεί από το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Τον βοηθούμε να μείνει ακίνητος δίχως να κουνά το κεφάλι του και φροντίζουμε τα όποια άλλα τραύματα έχει. Να ξέρετε οτι στις περισσότερες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν υπάρχουν κατάγματα κρανίου εξωτερικά, αλλά ο εγκέφαλος μπορεί να έχει σοβαρότατες κακώσεις.
2. Τι είναι νόμιμο να γίνεται. Δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς στη χώρα μας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα αλλά στην Αμερική τιμωρείται εξίσου με την πρόκληση βλάβης και η αδιαφορία σε περιπτώσεις που κρίνεται οτι θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει τη βοήθειά του και δεν το έκανε (Good Samaritan Law). Όποιος γνωρίζει ας το γράψει.. αν κι εγώ θα πρότεινα πριν αποφασίσουμε να σκεφτούμε τον εαυτό μας στη θέση του τραυματία.
3. Τί είναι εφικτό να γίνεται. Θα συμφωνήσετε όλοι στη βασική αρχή που είναι η επιβίωση του αναβάτη! Αρα αν ο αναβάτης δεν αναπνέει, είναι σε ασφυξία, έχει στόμα γεμάτο σπασμένα δόντια ή αίματα και πρέπει να του κάνουμε τεχνητή αναπνοή ή απλά να αφαιρέσουμε με το χέρι τη γλώσσα που του φράζει τον αεραγωγό, το κράνος θα πρέπει να αφαιρείται. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην δώσουμε βοήθεια όταν τη χρειάζεται καποιος. Μπορούμε βέβαια να κάτσουμε στην άκρη, απλά κοιτώντας, σίγουρα έτσι δε θα μας κατηγορήσουν για τίποτε, αλλά ο αναβάτης θα καταλήξει είτε νεκρός είτε με σοβαρές βλάβες από εγκεφαλική ανοξία!
4. Ποιός είναι ο ρόλος μας σαν αναβάτες. Το πρώτο βήμα είναι να μαθαίνουμε τι πρέπει να γίνει κάθε φορά και το δεύτερο πως το κάνουμε. Αυτό προυποθέτει την ενημέρωσή μας και σε μια χώρα που το επίσημο κράτος είναι σε χειμέρια νάρκη το ρόλο αυτό θα μπορούσαν πχ να τον αναλάβουν τα μοτοσυκλετιστικά φόρα και οι λέσχες μοτο. Αν και θάπρεπε να είχαμε όλοι υποχρεωτικά παρακολουθήσει κάποια βασικά μαθήματα πρώτων βοηθειών στο σχολείο, στο στρατό ή όπου αλλού γιατί να μην αναλάβει το κάθε φόρουμ?
Το ΕΚΑΒ βρίσκεται στο Γεν. Κρατικό Αθήνας και διαθέτει γραφείο εκπαίδευσης. Αν κάποιοι admin έρθουν σε επαφή θα μπορούσαν να οργανώσουν μαθήματα μέσω του ΕΚΑΒ για μοτοσυκλετιστές, ώστε να μάθει κανείς τα βασικά από έμπειρους και εκπαιδευμένους διασώστες και με «επίσημο» τρόπο. Και βέβαια όχι μόνο αν και πως βγάζουν το κράνος, αλλά και τι κάνουμε στο τροχαίο, τι βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε σε μια μεγάλη αιμορραγία, σε ένα έγκαυμα τριβής, σε ένα σπασμένο πόδι, αν, πότε και πως μετακινούμε τον τραυματία κοκ.
Καλές οι πίτες, οι βόλτες, οι ομαδικές αγορές κλπ, αλλά σαν μοτοσυκλετιστές πρέπει να νοιαστούμε και να πιέσουμε και για πιό ουσιαστικά πράγματα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Νότης
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 19, 2010, 05:52:44 μμ από Carduelis »

*

Αποσυνδεδεμένος 7Gibernau

  • *****
  • 575
  • Φύλο: Άντρας
  • Αντιδράσεις: +2
Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #8 - : Φεβρουάριος 19, 2010, 06:04:42 μμ »
κανοντας τα μαθηματα φιλε μου εκει στο εκαβ,θα παρουμε καποιο χαρτι που θα λεει οτι ειμαστε αξιοι να προσφερουμε πρωτες βοηθειες σε καποιο θυμα??
και αν ναι
            αυτο το χαρτι θα μας απαλασει απο κατηγοριες που ισος φορτωθουμε απο την οικογενεια το θυματος αν το θυμα πεθανει?

απο ενδιαφερον ρωταω,δεν υπαρχει αντιπαραθεση
Φιλικα
Δημητρης
            Τσακαλης
                        Αντιπροεδρος ΦΙΛ.Μ.Α
                                     Φιλοι Μοτοσικελτας Αργολιδος
[Υπογραφη]

miss you baby.....

*

kompimen

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #9 - : Φεβρουάριος 19, 2010, 10:58:34 μμ »
Eν έτη 1998 πρόεδρος τότε της λέσχης μοτοσυκλετιστών τει ηρακλείου είχαμε , στα πλαίσια μιας ημερίδας , καλέσει να μας μιλήσει καθηγητής διευθυντής κλινικής (μου διαφεύγει το όνομα συγνώμη) για τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε περίπτωση ατυχήματος. Ο άνθρωπος μας είπε πολλά πράγματα ξεκίνησε όμως με τη φράση " το μόνο πράγμα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο το 166".

μπορείτε να πάτε για να βοηθήσετε και να βρεθείτε άσχημα μπλεγμένοι. Δεν ξέρω τι γίνετε στην αμερική εδώ πάντως αν δεν είσαι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις τίποτα.

Επειδή όμως δεν είμαι δικηγόρος αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας μας πληροφορήσει.

*

Carduelis

Απ: Το βγάζουμε ή όχι ?
« Απάντηση #10 - : Φεβρουάριος 22, 2010, 12:08:30 πμ »
κανοντας τα μαθηματα φιλε μου εκει στο εκαβ,θα παρουμε καποιο χαρτι που θα λεει οτι ειμαστε αξιοι να προσφερουμε πρωτες βοηθειες σε καποιο θυμα??
και αν ναι
            αυτο το χαρτι θα μας απαλασει απο κατηγοριες που ισος φορτωθουμε απο την οικογενεια το θυματος αν το θυμα πεθανει?

απο ενδιαφερον ρωταω,δεν υπαρχει αντιπαραθεση
Φιλικα
Δημητρης
            Τσακαλης
                        Αντιπροεδρος ΦΙΛ.Μ.Α
                                     Φιλοι Μοτοσικελτας Αργολιδος
]O λόγος που ποστάρισα το συγκεκριμένο θέμα είναι γιατί πριν και πάνω απ' όλα πρέπει να ξέρουμε το τί πρέπει να γίνει και πως μπορούμε να βοηθήσουμε έναν αναβάτη που έχει εμπλακεί σε τροχαίο..
Εγώ πιστεύω πως είναι ανόητο να χάνονται ζωές νέων παιδιών επειδή δεν ξέρουμε πως να βοηθήσουμε και θεωρώ λάθος τη λογική του οτι η ενδεχόμενη παρουσία μας σε ένα τροχαίο περιορίζεται μόνο στο να πάρουμε τηλέφωνο το 166. Αν ακολουθήσουμε ένα τέτοιο σκεπτικό δεν θα βοηθάμε ποτέ και κανέναν μην τυχόν και κατηγορηθούμε για κάτι.
Αν αιμορραγεί πχ ένας αναβάτης δεν θα προσπαθήσουμε να του σταματήσουμε την αιμορραγία? αν βρίσκεται πεσμένος μέσα σε βενζίνες και κινδυνεύει να καεί δεν θα τον μετακινήσουμε? αν δεν ανασαίνει και χρειάζεται τεχνητή αναπνοή δεν θα τον βοηθήσουμε ?
Ο κυριότερος λόγος που είμαστε αρνητικοί είναι γιατί δεν γνωρίζουμε αν πρέπει, πότε και πως να βοηθήσουμε έναν αναβάτη.
Εδώ είναι που χρειάζεται ο ενεργός ρόλος των μοτοσυκλετιστικών λεσχών, συλλόγων, φόρουμς κλπ.
Η διοργάνωση μαθημάτων πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ή τον Ερυθρό Σταυρό ή την Πυροσβεστική μπορεί να βοηθήσει. Αρχικά στο να μάθει ο καθένας μας τουλάχιστον τι είναι το σωστό να γίνεται σε ένα ατύχημα μοτοσυκλέτας και μετά να εκπαιδευτεί στο πως να το κάνει. Ασφαλώς και δίδεται πιστοποιητικό στα άτομα που έχουν ακολουθήσει κάποιο κύκλο μαθημάτων πρώτων βοηθειών και μάλιστα στο εξωτερικό έχει ισχύ για 3 χρόνια και ανανεώνεται εφ' όσον επαναληφθούν τα μαθήματα. (Δεν γνωρίζω ακριβώς τι ισχύει εδώ αλλά μια επίσκεψη των admin στο γραφείο εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ ή του Ερυθρού Σταυρού θα έδινε πολλές περισσότερες απαντήσεις.)
Στο εξωτερικό εκτός από τους δημόσιους φορείς υπάρχουν ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις πχ http://www.northstarfirstaid.com/about-us/ ή http://www.reactfirst.co.uk/ ή http://www.aid-training.co.uk/ που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση.
Επαναλαμβάνω το νομικό κομμάτι του θέματος δεν το ξέρω αλλά ξέρω πως πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο σαν μοτοσυκλετιστές για τα θέματα ασφάλειας μας.
Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία στην παρέα σας.
Νότης
[/color]
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 27, 2010, 08:47:53 μμ από Themis »

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Αρχική Σελίδα Όροι Χρήσης